اصطلاحات مهم در دوربین مداربسته، از WDR تا Triple Stream
فرهنگ لغت دوربینهای مداربسته
دوربینهای مداربسته برای ارائه بهترین نتیجه به کاربر امکانات و قابلیتهای مختلفی دارند که با پیشرفت تکنولوژی همواره به این قابلیتها افزوده میشود. این امکانات و آپشنها نامهای تخصصی دارند که در زمان خرید دوربین مداربسته ممکن است هیچ اطلاعی در مورد آنها نداشته باشید و این امر باعث سردرگمی شما خواهد شد.
در این مطلب به معرفی برخی از رایجترین اصطلاحات به کار رفته در نام دوربینها اشاره میکنیم تا در زمان خرید اطلاعات کافی در مورد امکانات دوربین خریداری شده داشته باشید. با ما همراه باشید.
WDR و DWDR در دوربین مداربسته
WDR مخفف عبارت Wide Dynamic Range که به معنای محدوده گستره دینامیکی است. این قابلیت در محیطی که تضاد نوری بالا باشد، وضوح و کیفیت تصاویر را تضمین میکند. قابلیت WDR در دوربین مداربسته قادر است نورهای مزاحم را فیلتر کند و اگر دوربین در محیطی با اشعههای نور بالا نصب شود، قابلیت WDR تصاویر را پردازش کرده و تصویر نهایی تیره و تار نخواهد بود. تکنولوژی WDR به طور گسترده در دوربینهای IP استفاده میشود.
در WDR فیلتر نور توسط سخت افزار به کار رفته در دوربین مداربسته انجام میشود اما در DWDR (که مخفف Digital Wide Dynamic Range است) به صورت نرمافزاری و دیجیتال انجام میشود و هیچ سختافزاری در دوربین به کار نرفته است.
Triple Stream یا جریان سهگانه در دوربین مداربسته
Stream در معنای تحتالفظی یعنی جریان، در دوربینهای مداربسته به فرایند انتقال تصویر در مدار شبکه Stream گفته میشود. برخی دوربینهای IP میتوانند به طور همزمان سه خروجی یا سه Stream متفاوت تولید کنند که هر خروجی را میتوان با رزولوشن، Frame rate، Bitrate و نوع Codec متفاوت پیکربندی کرد. دوربینهای مجهز به Triple Stream از طریق ارسال همزمان دادههای مختلف و مناسب با اهداف متفاوت، انعطاف پذیری بیشتری برای کاربران دارند.
فرمت فشردهسازی در دوربینهای مداربسته
کیفیت تصاویر دوربینهای مداربسته برای بسیاری از کاربران اهمیت زیادی دارد. هر چه کیفیت تصاویر بیشتر باشد، حجم مورد نیاز برای ذخیرهسازی هم بیشتر خواهد بود که این امر بر روی پهنای باند و هزینههای کلی تاثیر خواهد گذاشت. راه حلی که در این باره وجود دارد فشردهسازی تصاویر دریافتی است که فرمتهای مختلفی برای فشردهسازی وجود دارد، در ادامه به معرفی و بررسی این فرمتها میپردازیم.
فرمت فشرده سازی H264
بسیاری از دوربینهای مداربسته از فرمت H264 برای فشرده سازی فیلمهای با کیفیت بالا استفاده میکنند. نامهای دیگری برای این فرمت وجود دارد، از جمله: MPEG-4 Part 10 یا Advanced Video Coding (MPEG-4 AVC). ورژن پیشرفتهتر این فرمت H264+ نامیده میشود که شاهد فشرده سازی و کاهش حجم بیشتری هستیم.
فرمت فشردهسازی H265
فرمت H265 نسبت به H264 نسل جدیدتری است که قادر است حجم تصاویر را تا دو برابر بیشتر از فرمت H264 کاهش دهد. در این فرمت قسمتهایی از تصویر به صورت جداگانه رمز گذاری و رمز گشایی می شوند. این روش به میزان قابل توجهی باعث صرفه جویی در پهنای باند میشود. همچنین در فرمت فشردهسازی H265 کیفیت تصاویر پس از کاهش حجم تغییر نمیکند. به علاوه با استفاده از این روش، مشاهده تصاویر در Play Back با سرعت بیشتری انجام میشود.
نسخه پیشرفتهتر این فرمت، H265+ نامیده میشود. در این فرمت بیت ریت تصاویر بیشتر کاهش پیدا میکنند که این امر باعث کاهش مصرف پهنای باند میشود.
در فرمت H265+ بر روی اجسام متحرک تمرکز میشود و این اجسام به عنوان مرجع در نظر گرفته میشوند. در واقع روش کار اینگونه است که وقتی جسمی حرکت کند، اطلاعات جسم متحرک به فریم ریت Frame Rate افزوده میشوند.
استاندارد IK10
استاندارد IK به معنای Impact Kinetic یا درجه مقاومت دستگاه در برابر ضربه مکانیکی است. عدد کنار IK میزان استادگی دستگاه را نشان میدهد. استاندارد IK10 درج شده روی دوربین به معنای مقاومت دوربین در برابر جسم سخت 5 کیلوگرمی که از فاصله 40 سانتیمتر به دستگاه ضربه وارد میکند.
برای اطلاعات بیشتر در مورد این مفهوم توصیه میکنیم مطلب آموزش وندال پروف IK10 را مطالعه کنید.
HLC یا Highlight Compensation
جبران نورهای اضافی یا Highlight Compensation فناوری جدیدی است که در دوربینهای IP استفاده میشود. HLC برای مقابله با نور های اضافی و هایلایتهای نوری استفاده میشود و این نورها را در برخورد با لنز دوربین تا حد متعادل کاهش میدهد.
قابلیت HLC برای متعادل کردن نورهای محیطی و ارائه تصاویر واضحتر مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال شناسایی پلاک خودروها در شب به دلیل روشن بودن چراغ اتومبیلها سخت است، در این شرایط قابلیت HLC با متعادل کردن نور اتومبیل با خوانا شدن پلاک خودرو کمک میکند.
BLC یا Back Light Compensation
ترجمه لغوی Back Light Compensation یعنی جبران نور پس زمینه و برای بهینهسازی و تنظیم نور پسزمینه تصاویر استفاده میشود. در توضیح بیشتر، در نظر بگیرید که دوربین در محیطی با نور کم نصب شده است، در حالیکه زاویه تصویربرداری به سمت محیطی با نور شدید باشد. قابلیت BLC باعث میشود دوربین بتواند دو سطح نوری متفاوت را نشان دهد و تصاویر نهایی تیره نباشند.
Rotate یا چرخش در دوربین مداربسته
برای توضیح این قابلیت با یک مثال شروع میکنیم. فرض کنید دوربین را در یک راهرو باریک نصب کردهاید، در این موقعیت تصویر دوربین اگر افقی باشد برخی پیکسلها تخریب میشوند و یا تصویر خروجی متناسب نخواهد بود. در این شرایط قابلیت Rotate در دوربین مداربسته تصویر را از حالت افقی به عمودی تبدیل میکند تا پیکسلها در جای مناسب قرار گرفته و به درستی مورد استفاده قرار گیرند.
DNR یا Digital Noise Reduction
تکنولوژی DNR به معنای Digital Noise Reduction برای کاهش نویز تصاویر کاربرد دارد. نویز تصاویر در محیط با نور کم به شکل نقطههای سفید قابل مشاهده هستند. تکنولوژی DNR به دو دسته تقسیم میشود:
- 2D-DNR یا کاهش نویز دو بعدی: تصاویر را به صورت طولی و عرضی و در دو بعد پردازش میکند.
- 3D-DNR یا کاهش نویز سه بعدی: تصاویر را در طول و عرض و ارتفاع و در سه بعد پردازش میکند و تصاویر نهایی کیفیت بهتری نسبت به نوع 2D-DNR ارائه میدهد.
3D-DNR در مقایسه با 2D-DNR جدیدتر است، تصاویر در آن از کیفیت بالاتری برخوردارند. از آنجایی که نویز روی تصاویر باعث افزایش حجم تصویر نهایی میشود، اغلب تصاویر حاصل از 3D-DNR حجم کمتری دارند.
قابلیت مهزدایی یا Defog
یکی از مهمترین کاربردهای دوربینهای مداربسته نصب آنها در فضای باز است. اما همه میدانیم که باران، برف، آلودگی هوا، رطوبت هوا و گرد و غبار در محیط باز امری اجتناب ناپذیر است. متاسفانه تمام عوامل نامبرده بر روی کیفیت تصاویر این دوربینها تاثیر میگذارند. قابلیت مهزدایی یا ضدمه Defog در دوربین مداربسته قادر است در شرایط بد آب و هوایی و در هوای مه آلود به گونهای تصویر برداری کند که جزئیات تصویر قابل مشاهده باشد.
عملکرد دوربین مداربسته مجهز به قابلیت مهزدایی اینگونه است که ابتدا سیگنال تصاویر را پیکسل پیکسل کرده و سپس هر پیکسل را به طور مجزا آنالیز میکند. مواردی مانند رنگ، روشنایی، وضوح، کنتراست و غیره در هر پیکسل بهبود پیدا میکنند و در پایان کلیه پیکسلها کنار یکدیگر قرار میگیرند و تصویر خروجی کیفیت بالاتری خواهد داشت.
SMD در دوربین مداربسته
قابلیت تشخیص حرکت هوشمند Smart Motion Detection یا به اختصار SMD قابلیتی در دستگاههای ضبط تصویر برایتون و برخی دوربینهای مداربسته است. این قابلیت به کمک الگوریتم هوش مصنوعی قادر است هر گونه حرکت انسان و خودرو را از سایر حرکتهای موجود در محیط تشخیص داده و هشدارهای لازم را فعال کند. به کمک قابلیت SMD بسیاری از هشدارهای کاذب ناشی از حرکت حیوانات و یا شاخ و برگ درختان حذف میشوند.
بهروز رسانی ابری یا Cloud Update
اصطلاح "Cloud Update" یا "بهروزرسانی ابری" در دوربینهای مداربسته تحت شبکه عبارت است از بهروزرسانی نرمافزاری یا Firmware دوربین که از طریق اینترنت و اتصال به یک سرویس ابری یا سرورهای تحت شبکه انجام میشود. این بهروزرسانیها ممکن است شامل بهروزرسانیهای امنیتی، اصلاح باگهای نرمافزاری، افزودن ویژگیهای جدید یا بهبود عملکرد دستگاه باشد.
بهروزرسانی ابری معمولاً توسط شرکت تولیدکننده دوربین ارائه میشود و کاربر میتواند از طریق رابط کاربری دستگاه یا نرمافزار طراحی شده، بهروز رسانی ارائه شده را دریافت و نصب کند. این بهروزرسانیها اغلب باعث بهبود امنیت دوربین شده و آسیبپذیریهای موجود در نسخههای قدیمیتر را برطرف میکنند.
فاصله کانونی
فاصله کانونی یا Focal Length در دوربین مداربسته به فاصله میان لنز و سنسور گفته میشود. این مقدار در سیستم های مداربسته و حفاظتی بسیار مهم است چرا که مقدار پوشش تصویری FoV و زاویه دید AoV را تعیین می کند.
فاصله کانونی با وسعت دید و زاویه دید رابطه معکوس دارد. با افزایش فاصله کانونی میزان وسعت دید و زاویه دید دوربین کاهش مییابد. یعنی هرچقدر فاصله کانونی بیشتر شود، زاویه دید دوربین مداربسته تنگتر خواهد شد؛ و بالعکس، با کاهش فاصله کانونی زاویه دید بیشتری خواهیم داشت و وسعت تصویر گستردهتری را مشاهده خواهیم کرد.